zondag 22 april 2012

Het bizarre verhaal van Violette Morris


De Française Violette Morris (Parijs 1893, 1m 66) was eerst en vooral kogelstoter en discuswerper, later ook wielrenner, voetballer, tennisspeler, bokser, boogschutter, autocoureur, worstelaar en nog veel meer en! eregast van Hitler op de Spelen van Berlijn. Haar credo was: Alles wat een man kan, kan Violette ook! Ze had het wereldrecord kogel en discus in 1924 en was bokskampioene van Frankrijk. De belangrijkste jaren van haar sportloopbaan waren 1920 - 1924.

Ze ging als dochter van baron Pierre Jacques Morris naar middelbare school in een klooster in Hoei in België. Tijdens haar jeugd wilde ze al liever een jongen worden. Toch trouwde ze, maar werd na haar scheiding openlijk lesbisch. In 1927 werd Violette uitgesloten voor de meeste atletische sporten, niet alleen vanwege haar immorele (lees lesbische) levenswandel, maar ook omdat ze zich altijd als man kleedde. Ze was in de ogen van de sportbonden geen vrouw. Ze mocht dus niet naar de Spelen van Amsterdam waar voor het eerst atletiek voor dames op de het programma stond.

Ze werd autocoureur en liet voor het gemak van het sturen haar immense borsten afzetten. Maar mogelijk was het ook een verdere afwijzing van haar vrouwelijkheid. 24 Uur achtereen achter het stuur was een peulenschilletje. In 1930 werd ze ook geschorst als coureur omdat ze, jawel, broek droeg. Dat was en is nog steeds overigens ook bij wet verboden, alleen meisjes mochten broeken dragen. Dat ze drie pakjes per dag rookte en stevig vloekte was minder een probleem. Overigens kun je nu in diverse sporten nog geschorst worden vanwege het vloeken. Ze startte een garage met racewagen-onderdelen.



Na de Spelen van 1936 is ze gerecruteerd door de Abwehr als spionne. Ze werkte in de oorlog voor de Gestapo in Parijs. In Parijs folterde ze diverse vrouwen om namen los te krijgen van het verzet. Ze was daarbij niet alleen uiterst sadistisch maar ook seksueel pervers. Ze werd de Hyena van Parijs genoemd. Het verzet veroordeelde haar bij absentie tot de doodstraf.



Violette Morris is in 1944 op een landweg geëxecuteerd door een Franse verzetsgroep achter het stuur van haar Traction Avant. Ta-ta-ta-ta-ta! Doorzeefd met kogels is ze in een naamloos graf begraven.

Met Josephine Baker: